Prometna policija je jučer, 25. ožujka oko 12,25 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći u kojoj je teško ozlijeđen 58-godišnjak.

Naime, maloljetni je vozač upravljao osobnim prijevoznim sredstvom (električnim romobilom) kolnikom ulice Giardini bez korištenja zaštitne kacige. Dolaskom na raskrižje ulice Giardini, Trg Portarata i Laginjine ulice, vozilom je prešao sa nogostupa na pješačku zonu Flanatičke ulice te je prednjim dijelom osobnog prijevoznog sredstva naletio na 58-godišnjag pješaka koji je pao i tom prilikom zadobio teške tjelesne ozlijede uslijed čega je zadržan na liječenju u pulskoj bolnici.

Protiv maloljetnog vozača se u redovnom postupku podnosi kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Podsjećamo vozače romobila da se radi vlastite i tuđe sigurnosti trebaju pridržavati prometnih pravila koji reguliraju njihovo sudjelovanje u prometu.

Električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Vozač mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozači električnih romobila dužni su kretati se biciklističkom stazom, a u slučajevima da nema biciklističke staze, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva. (iPress)