Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj posjetio je Grad Orahovicu proteklog ponedjeljka, gdje su razgovarali su o različitostima svojih sredina, Istre i Slavonije, koje mogu biti značajne poveznice u budućoj suradnji, o sličnostima u gospodarskim djelatnostima kao i o projektu na kojem bi mogli temeljiti suradnju.

Inicijativa za povezivanjem Žminja koja je po broju stanovnika približna Orahovici, potekla je iz želje za zajedničkim provođenjem projekta EU kroz socijalni fond, kojim bi se rješavali problemi nezaposlenosti isključivih skupina stanovništva, rekao je načelnik općine Žminj, Željko Plavčić te istaknuo:

- Za potrebe tržišta rada projektom bi se financiralo doškolavanje ili prekvalifikacija trajno nezaposlenih mladih osoba koje sa završenom školom ne mogu pronaći posao, osoba žrtvi nasilja, dugotrajno nezaposlene osobe, te osobe 54 plus. To bi bio inicijalni projekt, općine Žminj kao nositelja i grada Orahovice kao partnera na projektu, a buduća suradnja može biti nastavljena kroz gospodarstvo, visoko školstvo i turizam, radi čega će inicijalni projekt biti tek uvertira u dugoročnu suradnju na obostrano zadovoljstvo.

- Razgovor o projektu i suradnji s općinom Žminj, vrijedan je pažnje jer u skorom vremenu otvara brojne mogućnosti povećanja zapošljavanja i širenje područja poslovanja naših poduzetnika,- rekla je gradonačelnica Orahovice Ana Marija Petin i dodala:

- Orahovica ima drvnu industriju, metalnu, industriju kamena, Žminj također, a na gospodarskom planu možemo ostvariti kvalitetnu suradnju. Ovim prvim susretom uspostavili smo dobre temelje za međusobnom suradnjom, neovisno o teritorijalnoj udaljenosti i s načelnikom Plavčićem dogovarali posjet naših poduzetnika općini Žminj. Vjerujem da ćemo obostranim uvažavanjem i razmjenom ideja na više različitih područja, ostvariti kvalitetne partnerske odnose i povezati istok i zapad Hrvatske, javljaju iz Žminja. (iPress)