U svrhu promicanja, razvitka i njegovanja hrvatske kulturne baštine, znanstvenoga, stručnog i sustavnog izučavanja povijesti hrvatske Istre, radi njegovanja čakavštine, upoznavanja glagoljaštva kao jednoga od temelja hrvatske pismenosti i kulture, čuvanja i vrjednovanja izvorne hrvatske kulture, jezika, običaja, vjerskih i umjetničkih zavičajnih zasada i vrijednosti, Bratovština HRVATSKA ISTRA priredila je drugu godinu zaredom niz predavanja u Gimnaziji Pula, Pazinskom kolegiju-klasičnoj gimnaziji te u OŠ Vladimira Nazora Pazin, u matičnoj i područnim školama. Predavanja su upriličena u povodu Dana hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka u spomen na donošenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997., na temelju te deklaracije, donio odluku o obilježavanju Dana hrvatskoga jezika.

Predavanja su održali akademik Josip Bratulić, dr. sc. Maja Polić (HAZU, Zavod za povijesne i društvene znanosti Rijeka) i Tomislav Milohanić, književnik (Istarski ogranak DHK).

U ponedjeljak, 12. ožujka 2018. akademik Josip Bratulić održao je dva predavanja pod naslovom: HRVATSKI JEZIK − TRAJNI SPOMEN NAŠEG IDENTITETA za učenike Gimnazije Pula. Predavanjima je nazočilo oko 160 učenika.
U utorak, 13. ožujka 2018. isto predavanje imalo je prilike poslušati, uz svoje profesore, i oko 80 učenika Pazinskoga kolegija.

U srijedu, 14. ožujka 2018. čast da upoznaju i poslušaju predavanje akademika Josipa Bratulića imali su učenici viših razreda osnovnih škola u Trvižu i Karojbi.

U četvrtak, 15. ožujka 2018. dr. sc. Maja Polić (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) održala je predavanje: HRVATSKI NARODNI PREPOROD POKRAJINE ISTRE S KVARNERSKIM OTOCIMA I ZNAMENITI PREPORODITELJI za učenike viših razreda osnovnih škola u Lupoglavu i Sv. Petru u Šumi.

U petak, 16. ožujka 2017. u osnovnoj školi u PAZINU za učenike viših razreda književnik Tomislav Milohanić (Društvo hrvatskih književnika) održao je predavanje: I U JEZIKU MOJ JE DOM.

Predavanjima su uz učenike nazočili profesori, ravnatelji i voditelji škola. Bilo je to ponovno jedno vrlo korisno iskustvo za više od 350 učenika, uz poruku: „Vidimo se opet!“

Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika u prostorima škola bili su postavljeni panoi na temu „Hrvatski jezik“, izvijestili su iz Bratovštine Hrvatska Istra. (iPress)