Više od dva milijuna kuna izdvojit će se ove godine u Proračunu Poreča za stipendiranje stotinu učenika i studenata, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenika, najavili su novinarima gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica UO za društvene djelatnosti Vesna Kordić.

Trenutno su otvoreni svi natječaji, pa pozivamo sugrađane da se prijave. Osvajanjem titule grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, svrstan i u kategoriju najboljih gradova po pitanju demografije, obrazovanja, mladih i djece prioritet Poreča je briga o svim našim generacijama, posebno o najosjetljivijim skupinama. Zato smo prije tri godine, kao prvi u Hrvatskoj, pokrenuli model sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve porečke umirovljenike, naglasio je uvodno gradonačelnik Peršurić .

Ove godine Poreč sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje porečkim umirovljenicima i do 420 kuna. Pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje ne ostvaruju umirovljenici koji osim mirovine primaju i prihode od redovnog radnog odnosa. Javni poziv je otvoren a porečki umirovljenici mogu zahtjeve i dokumentaciju donijeti u UO za društvene djelatnosti, Obala maršala Tita 4.

Poreč stalno kontinuirano stipendira oko stotinu učenika i studenata godišnje naglasio je gradonačelnik Peršurić. Ovisno o godini i broju prijava no svi koji jednom ostvare pravo na gradsku stipendiju, nastavljaju je primati i tijekom cijelog svog redovnog školovanja. Tijekom godine Poreč osigura oko milijun kuna za sve stipendije, rekao je gradonačelnik Peršurić podsjetivši da je natječaj za stipendije otvoren do 31. listopada o.g .

U školskoj-akademskoj 2018.- 2019. godini Poreč će dodijeliti pet stipendija učenicima srednjih škola, od kojih se dvije stipendije financiraju iz sredstava socijalnog programa Grada Poreča i 24 stipendije studentima visokoobrazovnih ustanova, od kojih se pet stipendija financira iz sredstava socijalnog programa Poreča.

Jedna učenička i dvije studentske stipendije dodatno će se dodijeliti onima koji se školuju za deficitarna zanimanja, medicinska sestra-medicinski tehničar, profesor matematike, profesor fizike, profesor biologije, profesor kemije, rehabilitator, logoped, inženjer-magistar medicinske biokemije i doktor medicine u iznosu od .600,00 kn mjesečno za učenike i 800 kn mjesečno za studente. Visina stipendija za deficitarna zanimanja iznosit će mjesečno 1.200 kn za učenike i 1.600 kn za studente. Visina stipendija po socijalnom programu iznosit će mjesečno 1.200 kn za učenike 1.200 kn i 1.600 kn za studente. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju učenici i studenti koji udovoljavaju uvjetima, da su državljani RH, da je njihovo prebivalište na području Poreča te da tijekom školovanja-studiranja stanuju u mjestu školovanja-studiranja.

Gradonačelnik Poreča Lris Peršurić i pročelnica UO za društvene djelatnosti Vesna Kordić naglasili su da Poreč s oko 240 tisuća kuna godišnje sufinancira i prijevoz učenika srednjih škola u škole izvan Poreča. Ove godine po prvi put sufinanciramo prijevoz srednjoškolcima koji stanuju u porečkim prigradskim naseljima put do škole u Poreču.

Pravo sufinanciranja troškova prijevoza ostvaruju učenici koji dnevno putuju od mjesta stanovanja do mjesta školovanja na udaljenosti od najmanje 5 kilometara Grad će sudjelovati u cijeni mjesečne učeničke karte u iznosu od 33 do 154 kune.

Gradonačelnik Loris Peršurić i pročelnica Vesna Kordić napomenuli kako je ovo samo jedna dio demografskih mjera koje Poreč već godinama provodi, a natječaji te se pozivaju Porečani i sugrađani da iskoriste svoje pravo i prijave se za potpore Poreča.

(iPress)