Općina Medulin poziva sve mještane i sve zainteresirane na javno izlaganje prijedloga Rezolucije Općine Medulin o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun koje će se održati u srijedu, 16. listopada 2019. godine s početkom u 18 sati u Vatrogasnom domu Medulin, Biškupije 283.

Prijedlog Rezolucije Općina Medulin objavila je na savjetovanje s javnošću s ciljem uključivanja javnosti i mještana općine Medulin u donošenje ove važne rezolucije. Savjetovanje s javnošću otvoreno je od 09. listopada do 08. studenoga 2019. godine, a dostupno je na linku: http://medulin.hr/savjetovanje-s-javnoscu-rezolucija-opcine-medulin-zupanijskom-odlagalistu-otpada-kastijun/ .

Također, na javnog izlaganju svi mještani moći će se uključiti u raspravu te predlagati i davati mišljenja, stoga uključimo se i donesimo zajedno Rezoluciju Općine Medulin o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun.

U prijedlogu Rezolucije se, uz hitne mjere na sprječavanju smrada s Kaštijuna, pravodobnog informiranja javnosti i uspostave nezavisnog monitorga inzistira i na niz drugih poteza.

Uz ostalo, Medulin zahtijeva prekid svih radnji po pitanju planiranja spalionice RDF/SRF goriva na lokaciji ŽCGO Kaštijun, te izmjenu Prostornog plana uređenja Istarske županije kako bi se brisala mogućnost gradnje spalionice/energane te kompostane na lokaciji Kaštijun, odnosno okolici Centra.

Traži i isplatu ekološke rente za stanovnike koji trpe direktne štete i posljedice po zdravlje i obavljanje gospodarskih i proizvodnih djelatnosti te oslobađanje Općine Medulin od obveze plaćanja dodatnih troškova koji će nastati zbog udovoljavanja zahtjevima iz ove rezolucije.

Zahtijeva se i izmještanje planirane lokacije pogona za sušenje fekalnog mulja kojeg će generirati uređaji za obradu otpadnih voda te dostavu detaljnog izvješća o namjeri obrade i odlaganja fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun s posebnim naglaskom na potencijalna onečišćenja i dodatna štetna djelovanja na kvalitetu života mještana, obzirom da je ŽCGO Kaštijun kao regionalni centar svojim nusproduktima već izmijenio kakvoću zraka na lokaciji samog juga  Istre te bi se gradnjom novih pogona slične namjene kakvoća zraka dodatno pogoršala.
 

Traži se i pokretanje aktivnosti s ciljem selektivnog odvajanja bio otpada iz komunalnog otpada na području Istarske županije te pripremu rada ŽCGO Kaštijun za zaprimanje komunalnog otpada bez bio komponente te javnu prezentaciju započetih, izvršenih kao i planiranih postupaka na sanaciji „starog“ odlagališta Kaštijun, te provedenih koraka u utvrđivanju mogućeg onečišćenja tla, vode i zraka od strane istog, kao i mjere sprječavanja navedenih negativnih utjecaja.

Medulin podsjeća kako je Strateškim planom razvoja definirana vizija Općine Medulin koja glasi: „Općina Medulin je općina visokog životnog standarda temeljenog na razvijenom održivom turizmu, poduzetništvu i malim poljoprivrednim gospodarstvima koji se razvijaju na prirodnim resursima, valorizaciji kulturno-povijesne baštine, Kamenjaku i Medulinskom Arhipelagu te znanju i iskustvu stanovnika“.

Radom ŽCGO Kaštijun ugrožena je vizija razvoja Općine Medulin, ali i susjednih jedinica lokalne samouprave, osobito narušavanjem prirodnih vrijednosti te ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava na zdrav i čist okoliš, na čist zrak, vodu, ekološke poljoprivredne proizvode i dr. Stoga, pozivamo nadležne institucije na aktivan pristup ka rješavanju problematike svih
nepravilnosti i nedostataka vezanih za rad ŽCGO Kaštijun, n avodi se u Rezoluciji. (iPress/foto tportal.hr)