Filmovi "Roma" Alfonsa Cuaróna i "Miljenica" (The Favourite) Yorgosa Lanthimosa osvojili su najviše, po deset, nominacija u utrci za ovogodišnje Oscare, a s po osam nominacija slijede "Zvijezda je rođena" i "Čovjek iz sjene" (Vice).

Sva četiri filma nominirana su za najbolji film, a u toj kategoriji konkuriraju im "Crni član KKKlana" (BlacKkKlansman), "Black Panther", "Bohemian Rhapsody" i "Zelena knjiga: Vodič za život" (Green Book).

Cuarónov poluautobiografski film smješten u četvrt Colonia Roma u Meksiku početkom sedamdesetih, nominiran je i u kategoriji najboljega filma na stranom jeziku te za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu (Yalitza Aparicio), sporednu žensku ulogu (Marina de Tavira) originalni scenarij, fotografiju, scenografiju, zvuk i montažu zvuka.

Britanska povijesna drama "Miljenica" (The Favourite), osim u kategoriji najboljega filma, donijela je nominacije redatelju Yorgosu Lanthimosu i trima glumicama - Oliviji Colman za glavnu ulogu te Emmi Stone i Rachel Weisz za sporedne. Osim toga, film je nominiran za originalni scenarij, fotografiju, montažu, scenografiju i kostimografiju.

Za Oscara u kategoriji najbolje muške uloge ove godine se natječu Christian Bale, za ulogu Dicka Cheneya u filmu "Čovjek iz sjene" (Vice), Bradley Cooper za ulogu u filmu "Zvijezda je rođena", Rami Malek za ulogu Freddieja Mercuryja u filmu "Bohemian Rhapsody", Viggo Mortensen za film "Zelena knjiga: Vodič za život" (Green Book) i Willem Dafoe za film "At Eternity's Gate".

Uz Oliviju Colman i Yalitzu Aparicio, u kategoriji glavne ženske uloge nominirane su Glen Close, kojoj je ovo sedma nominacija, za film "The Wife", Lady Gaga za ulogu u filmu "Zvijezda je rođena" te Melissa McCarthy za film "Can You Ever Forgive Me?".

Za najboljega sporednog glumca konkuriraju Mahershala Ali ("Zelena knjiga: Vodič za život"), Adam Driver ("Crni član KKKlana"), Sam Eliott ("Zvijezda je rođena"), Richard E. Grant ("Can You Ever Forgive Me?") i Sam Rockwell ("Čovjek iz sjene"), dok su u kategoriji najbolje sporedne glumice, uz Emmu Stone, Rachel Weisz i Marinu de Taviru, nominirane i Amy Adams ("Čovjek iz sjene") te Regina King ("If Beale Street Could Talk").

Nominacije za najbolju režiju, uz Cuaróna i Lanthimosa, dobili su Adam McKay za "Čovjeka iz sjene", Pawel Pawlikowski za "Hladni rat" i Spike Lee za film "Crni član KKKlana".

U kategoriji najboljega originalnog scenarija nominirani su filmovi ""Miljenica", "First Reformed", "Zelena knjiga: Vodič za život", "Roma" i "Čovjek iz sjene", a za adaptirani scenarij "The Ballad of Buster Scruggs", "Crni član KKKlana", "Can You Ever Forgive Me", "If Beale Street Could Talk" i "Zvijezda je rođena".

(Hina)