Kajakaši, članovi Hrvatskog kajakaškog saveza, krenuli su u subotu ujutro iz Zagreba prema polazišnoj lokaciji svoje nove, ekološki motivirane ekspedicije, u okviru koje će tijekom 15 dana preveslati Jadransko more od Savudrije do Prevlake.

Prije deset godina tročlana ekipa kajakaša entuzijasta prešla je u trinaest dana tu 625 kilometara dugu dionicu, a ovaj put član prvotnog tima Stipe Radelić vodi ih s novom misijom, da uz bilježenje aktualnog stanja na tom prostoru i usporedbe s onim od prije deset godina, prikupe otpad s najudaljenijih ili teško pristupnih plaža.

"U vrijeme kada je plastika postala bolest današnjice, kada redovito saznajemo o mikroplastici koje je prisutna u tijelu svake ribe, a time ulazi i u hranidbeni lanac ljudi, ti zaljubljenici u veslanje i prirodu odlučili su svojoj ekspediciji dati i zadatak da prikupe otpad s udaljenih plaža,prate stanje obale i plaže, što vrlo lako mogu napraviti s obzirom na iskustvo od prije deset godina", kažu kajakaši.

"Ekspedicija je bez negativnog utjecaja na okoliš, a kajakaši će prilikom 15‐ dnevnog veslanja zabilježiti najnovije snimke i fotografije najudaljenijih uvala i plaža Hrvatske.", dodaju.

Napravit će i GPS obilježavanje kritičnih točaka na kojima se nakuplja smeće uz fotodokumentaciju.

Dosad su kajakaši tu dionicu pokušali prijeći devet puta, a četiri ekspedicije završile su s uspjehom. (Hina)