Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su dogovor o sporazumnom razvodu, objavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson, no sporazumni brexit suočava se s još nizom prepreka.

"Gdje postoji volja, postoji dogovor - imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor", objavio je Juncker na Twitteru.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli "sjajan" novi sporazum o brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. "Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Johnson.

"Sada bi parlament trebao dovršiti brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša", dodao je Johnson.

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu.

To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani.

Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora.

S britanske strane već stiže najava iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis. Čelnici DUP-a objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova.

Brexit će biti jedna od ključnih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Barnier objavio detalje "poštenog i razumnog" dogovora s Velikom Britanijom

Novi dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a pošten je i razuman i odgovara načelima Europske unije, izjavio je europski glavni pregovarač Michel Barnier.

"Postigli smo pošten i razuman dogovor koji odgovara našim načelima. Imali smo teške razgovore posljednjih dana. Uspjeli smo naći rješenja koja u potpunosti poštuju integritet jedinstvenog tržišta. Stvorili smo novo i zakonski operativno rješenje za izbjegavanje tvrde granice te očuvanje mira i stabilnosti na irskom otoku", izjavio je Barnier na konferenciji za novinare.

Novim dogovorom ipak je promijenjen "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May.

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Za Veliku Britaniju nasporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku (backstop), sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, navodi Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

"EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Republike Irske i Sjeverne Irske, dodaje Barnier.

Na irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife.

Neće se plaćati europske carine ni na osobe stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.

Sjeverna Irska će kao i ostatak Velike Britanije moći uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će UK zaključivati s partnerima diljem svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku primjenjivat će se britanske carinske tarife.

Novost je i uvođenja mehanizma "pristanka", koji uključuje mogućnost da članovi sjeveroirske skupštine imaju odlučujući glas o dugoročnoj primjeni europskih zakona u Sjevernoj Irskoj.

Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma članovi Sjevernoirske skupštine moći odlučiti običnom većinom žele li nastaviti primjenjivati europske zakone. Ako glasuju za, sustav se produljuje za četiri godine.

Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje "hlađenja", tijekom kojega dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom otoku.

Suprotno od "backstopa", novi sustav neće biti zamijenjen sporazumom o slobodnoj trgovini koji namjeravaju zaključiti Velika Britanija i EU.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Brexit će biti jedna od ključih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

(Hina)