S prvim danom proljeća u većini Istre stigao je snijeg, olujna bura i temperature ispod ili oko nule. Snijeg je noćas i jutros lepršao i u Puli, Rovinju i Poreču a u središnjoj Istri još uvijek pada slabi snijeg ili susnježica. 

Prema podacima Istrameta bura najjače puše u Vodnjanu (95 km/h), Umagu (83 km/h) i Puli (80 km/h). Na riječkom području zabilježeni su jači udari, izdvojimo Građevinski fakultet (125 km/h) i Kukuljanovo (98 km/h).

Prema prognozi DHMZ-a danas će biti pretežno oblačno s oborinama te u većini krajeva vjetrovito, a s krajem dana moguće je i razvedravanje. 

U većem dijelu unutrašnjosti padat će slab snijeg, osobito u istočnim i gorskim krajevima, a najčešće u Lici. Na Jadranu povremeno kiša, osobito na jugu gdje će biti i obilnija uz grmljavinu, dok će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u unutrašnjosti Dalmacije biti i susnježice i snijega. Prema kraju dana postupni prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeveroistočni, na istoku povremeno umjeren sjeverni, na Jadranu jaka i olujna bura, a na krajnjem jugu još prijepodne jugo. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti uglavnom od -2 do 3, uz obalu od 4 do 9 °C, a na krajnjem jugu malo toplije.

Sutra više sunca, malo toplije

Djelomice sunčano, na sjevernom Jadranu i pretežno sunčano. Oblačnije će biti u južnoj Dalmaciji mjestimice s kišom i susnježicom, osobito prema kraju dana kad se i u Slavoniji i Lici očekuje malo snijega. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak sjeverostočni, na Jadranu jaka i olujna bura. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu od 0 do 5, a najviša dnevna od 1 do 6, u gorju malo niža, na Jadran između 5 i 10 °C.

Prema sadašnjim prognozama idući dani neće biti ovako hladni ali pravih proljetnih temperatura nema na vidiku.

Zbog olujnog vjetra zatvorene neke dionice

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i autocesta A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Kikovica-Delnice, te neke državne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK), koji upozorava vozače na opasnost od naleta na pse na autocesti A1 u zoni odmorišta Vrpolje, gdje je zbog toga brzina ograničena.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su i državna cesta DC1 Ondić-Gračac-Knin (snježna vijavica), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, državna cesta DC8 Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježni nanosi), Paški most i županijska cesta Dobroselo-Brotnja (snježni nanosi).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Čavle-Kikovica, autocesta A7 na dionici Draga-Šmrika, Jadranska magistrala DC8 između Bakra i Senja, riječka obilaznica na dionici čvor Škurinje-čvor Orehovica, državna cesta DC25 Gospić-Karlobag i lokalna cesta LC58107 Kraljevica-Križišće.

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupina).

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC3 u mjestu Svilno vozi se jednim trakom usporeno.

Zbog jakih udara vjetra na dionici državne ceste DC1 Borje-Klapavica vozače HAK poziva na dodatni oprez.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz Dalmacije i Rijeke u smjeru unutrašnjosti i obratno.

Zbog srušenih i prepriječenih stabala na kolnik vozi se otežano na dionici Jadranske magistrale DC8 između Biograda i Pakoštana.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima dok je zabrana prometa za kamione s prikolicom tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici, Zadarskoj županiji, u Gorskom kotaru i Dalmaciji.

Na riječkom okrugu u prekidu su Trajektne linije 335 Prizna - Žigljen, 338 Lopar - Valbiska, 334 Brestova - Porozina, trajektna linija Stinica-Mišnjak, zatim katamaranske linije 9309 Novalja - Rab - Rijeka i 9308 Mali Lošinj - Cres - Rijeka te brodska linija 310 Mali Lošinj - Unije - Susak.

Na splitskom okružju u prekidu je katamaranska linija 9602 Vis- Milna- Split.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

(iPress)