U većini će Hrvatske ovaj tjedan biti hladan i vjetrovit, uz snijeg ne samo u unutrašnjosti, nego i ponegdje na Jadranu, uglavnom sjevernom. Pritom će već tijekom utorka i u noći na srijedu ponegdje pasti i više od 30 cm novog snijega. Snijega bi trebalo biti i u Istri, a ovog bi puta mogao zabijeliti i jug poluotoka.  Prema nekim prognozama u Puli bi moglo pasti 4 do 5 cm snijega.

U utorak će biti većinom oblačno uz povremenu oborinu. Na kopnu će padati snijeg, češći u Slavoniji i gorskim predjelima. Na Jadranu većinom kiša, u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilni.

U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu kiša će prijeći u snijeg. Vjetar na kopnu većinom slab. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a drugdje istočnjak i jugo mjestimice i vrlo jako.

Najniža temperatura zraka od -5 do -1, a na Jadranu od 1 na sjevernom do 8 na južnom dijelu. Najviša dnevna od -2 do 2, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C.

Slično vrijeme uz moguć snijeg, pogotovo u središnjoj Istri, očekuje se i u srijedu tijekom dana.

Oprez u prometu

Već je u ponedjeljak navečer zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila bila otvorena cest dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice te Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog jake bure na dionici autoceste A7 Draga - Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen zaautobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupinu vozila).

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici. Zbog niskih je temperatura moguća poledica na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama, izvijestio je HAK. (iPress)