Kandidatkinja Možemo za premijerku Sandra Benčić ocijenila je, nakon objave da su propali pregovori sa SDP-om, kako ne bi bilo nezadovoljni da je postignut dogovor, ali da to ne utječe na smjer njihove kampanje i sastavljanje izbornih lista.

Pregovori o 'točkastoj koaliciji' s SDP-om propali su zbog nesuglasica oko ulaznih mjesta u četiri izborne jedinice u kojima bi imali zajedničke liste.

''Pregovori sa SDP-om su završili. Krajnji dogovor je takav da se ne izlazi zajedno u četiri izborne jedinice'', kazala je Benčić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Možemo! je tražio četiri ulazna mjesta u sve četiri izborne jedinice u kojima bi imali zajedničke liste, a SDP im je ponudio dva ulazna mjesta. Stranke će stoga, po svemu sudeći,  odvojeno na izbore u svim izbornim jedinicama.

Benčić je napomenula da su recentno napravili istraživanje o tome kako stoje u te četiri jedinice da bi njihova ponuda bila realna.

''Kad smo dobili te podatke, iznijeli smo našu ponudu. Naša ponuda je bila na temelju činjenice da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, da se samo u jednoj jedinici radi o tome da je taj mandat malo manje vjerojatan", dodala je. U te dvije jedinice, kaže, donosimo puno više od tog jednog mandata, odnosno radi se o postotcima koji doprinose tome da zajedno steknemo ekstra prednost.

Dodala je da se zahtjev Možemo temeljio na tome da je minimum s kojim izlaze s pregovora ono što u pregovore donose, a to je - četiri mandata u četiri izborne jedinice.

"Do tog dogovora nije došlo, no pregovori su išli u korektnom tonu. Naš zaključak je da ipak idemo u dva bloka", rekla je Benčić.

"Taj je zaključak prihvaćen i od strane SDP-a", izvijestila je te naglasila da to neće utjecati na njihovu postizbornu suradnju.

"No hard feelings", dodala je.

Maksimalizirat ćemo i izlazak i broj mandata

Benčić je naglasila i da je važno da se u predstojećoj, vrlo kratkoj kratkoj kampanji pokrije cijeli spektar.

"Neće se izgubiti dio glasova. Neće otići u vjetar jer ćemo mi napraviti jaku kampanju upravo u tim izbornim jedinicama. Maksimalizirat ćemo i izlazak i broj mandata", poručila je.

Benčić je najavila da iz Možemo u subotu dolaze na zajedničke prosvjede jer žele poslati jasnu poruku koliko je važno izaći na izbore i pobijediti HDZ.

"Mi se sigurno svi borimo za glasove. Tako je to u političkoj utakmici. Međutim, mi nemamo nikakvu namjeru ići protiv bilo koga, osim protiv HDZ-a. Nemamo namjeru ići za bilo koga, osim za promjenu, za drugačiju Hrvatsku koju želimo vidjeti do 2028." dodala je.

Rekla je i da Možemo postizbornu koaliciju vidi od centra prema lijevo, kako vjeruju da će te stranke skupiti većinu, kao i da su spremni participirati.

Osvrnula se i na potencijalan zajednički izlazak na izbore s nekim drugim strankama.

"Već razgovaramo s nekim lokalnim i manjim strankama koje su dio naše platforme, ali to nije bilo dio ovih pregovora", rekla je, ne želeći komentirati odnose SDP-a prema drugim strankama iz koalicije. (Hina)