Početak letačkih aktivnosti Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) očekuje se za šest dana, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u nedjelju kako će se njenim radom u četiri zračne baze pokriti cjelokupni teritorij države te osigurati brža i kvalitetnija pomoć građanima.

Na predstavljanju osječke HHMS službe, Beroš je kazao kako je edukaciju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu prošlo ukupno 100 polaznika, 50 liječnika te 50 medicinskih sestara i tehničara. Za funkcioniranje svake baze potrebno je po 16 liječnika te medicinskih sestara i tehničara

Na ovaj način stvaramo "kariku koja nedostaje", jer na kopnu imamo mrežu novih vozila hitne pomoći, na moru šest novih brodica, a planira se izgradnja još pet. Ovim projektom povezujemo sve dijelove hitne medicinske službe, kako bi na najbolji način pomagali građanima, istaknuo je Beroš.

Pojasnio je kako su se u provedbi projekta odlučili za koncept koji će zemljopisno pokriti cijelu Hrvatsku, zbog čega su iskorišteni postojeći infrastrukturni uvjete pri zračnim lukama u Osijeku, na Krku, Braču te zagrebačkom Zrakoplovnom tehničkom zavodu.

Beroš ističe kako su baze povezane s tercijarnim zdravstvenim ustanovama, u kojima se može pružiti najkompleksnija pomoć građanima, a to su Klinički bolnički centri Osijek, Rijeka, Split i Dubrava.

Na taj način koncipirali smo ustroj nove hitne medicinske službe, letačke aktivnosti ugovorili smo za razdoblje od sedam godina, a nakon toga ćemo razmotriti je li ovo optimalan model te po potrebi mijenjati položaj baza i drugih elemenata ove službe, najavio je Beroš.

Heliodromi i u Puli i Zadru

Napomenuo je kako se uz četiri baze te operativno sletne površine, smještene uz kliničke bolničke centre, želi ustrojiti mreža sletnih površina uz druge zdravstvene ustanove, pri čemu se jedan heliodrom se već gradi u Slavonskom Brodu, a planiraju se izgraditi Puli i Zadru.

Beroš ističe kako će se u kontinentalnoj Hrvatskoj organizirati samo dnevni letovi HHMS-a, jer s obzirom na broj bolnica i postojeću cestovnu infrastrukturu, noćni letovi u ovome trenutku nisu potrebni, a znatno bi povećali ukupne troškove za 40 posto za taj dio Hrvatske.

Vrijednost projekta uspostave HHMS-a je 62,5 milijuna eura, od čega 10 milijuna eura, bespovratnih EU sredstva, ali planiramo iz slijedećeg višegodišnjeg EU financijskog okvira, namiriti i veći dio potrebnih sredstava, kazao je ministar Vili Beroš.

Ravnateljica osječko-baranjskog Zavoda za hitnu medicinu Silvana Sabo ocijenila je kako je uspostava HHMS povijesni trenutak za istočnu Hrvatsku.

Početkom rada ove službe moći ćemo pristupiti pacijentima koji su teže dostupni i kompleksnijeg stanja, a ljudima ćemo omogućiti puno izgledniji postotak preživljavanja i kvalitetnije liječenje, dodala je Sabo.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić pojasnio je kako je rad HHMS operativno zamišljen tako da će baza službe biti na Zračnoj luci "Klisa", a helikopter će slijetati na heliodrom u osječkom sveučilišnom campusu, oko 850 metara od osječkog KBC-a. To je privremeno, jer će trajno rješenje biti izgradnja novog osječkog KBC-a, koji će imati svoj heliodrom, pojasnio je Radić. (iPress)