U subotu je u Krnici održana 5. Smotra maslinovog ulja i vina Općine Marčana. Za Smotru je pristiglo 43 uzoraka ulja berbe 2023. i 27 uzoraka vina berbi 2020., 2022. i 2023. Organoleptičku analizu maslinovih ulja izradio je Edi Družetić, dok je organoleptičku analizu vina izvršio stručni tim predvođen vrsnim somelijerom Emilom Perdecom. Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča je napravio kemijsku analizu uzoraka vina i ulja.

Apsolutno zlato za višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je Memento Moris iz Krnice, a slijedili su ga također zlatni Dolija 08 d.o.o. iz Velikih Vareški za monosortno EDMU buže i OPG Marado te Darin Višković iz Marčane sa višesortnim EDMU.

Zlatnim odličjem, s nešto manje bodova ocjenjena su višesortna EDMU OPG-a Davora Uhača iz Velikih Vareški, OPG-a Miljan iz Filipane, UO Kum Krnica iz Krnice, OPG-a Martine Kolić iz Raklja, opet Dolije 08 d.o.o. iz Velikih Vareški, OPG-a Kivenič iz Beloči te EDMU sorte bjelica OPG-a Oleum Lavarigo iz Loborike.

U kategoriji vina dodijeljena su čak dva velika zlata za malvaziju istarsku 2023., i to vinariji Diković i OPG-u Doriana Šegote. Zlatnim odličjem ocijenjena su vina: malvazija istarska 2022. vinarije Diković, rose 2023. OPG-a Doriano Šegota, cuvee 2023. Darina Viškovića, syrah i merlot 2020. vinarije Memento Moris, refošk 2022. vinarije Diković i refošk 2023. OPG-a Doriano Šegota te teran 2023. vinarije Kalavojna. Zlato u kategoriji hobista dodijeljeno je UO Kum Krnica za syrah 2023.

Smotra je započela Mantinjadom i balunom u izvedbi mladih plesača i svirača tradicijskih instrumenata KUD-a Mate Balota iz Raklja. Učenice OŠ Vladimira Nazora iz Krnice pročitale su svoje literarne radove: Ella Vlačić „Lipa vrimena" i Emma Bolonović „Staru uliku", a učenik Rocco Vlačić interpretirao je stihove poezije „Dragi kamen" Mate Balote.

Smotru su pozdravnim govorima otvorili Maja Bizjak, direktorica Turističke zajednice Općine Marčana, Predrag Pliško, načelnik Općine Marčana i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Zabavni i edukativni program smotre privukao je posjetitelje. Uz glazbeni repertoar Bruno Krajcar Banda, posjetitelji su tako na edukativnoj radionici Emila Perdeca naučili kako pročitati vino, na prezentaciji i predavanju Edija Družetića naučili su prepoznati kvalitetno maslinovo ulje a s Ornelom Škabić su naučili kako se izrađuje vijenac od maslinovih grančica, izvijestili su iz TZ Marčane. (iPress/photo by N.I.P. Agency)