U očaravajućem ambijentu Eufrazijeve bazilike u Poreču u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine u 20 sati održat će se koncert pijanista Olivera Kerna. Radi se o drugom koncertu pijanističkog festivala Piano poolA koji u Istru dovodi najveće umjetnike u svijetu pijanizma.

Oliver Kern pijanist je koji prvi puta nastupa u Poreču, za svoj recital odabrao je program s djelima Mozarta, Beethovena, Chopina, Brahmsa, Busonija i Ravela. Osim vrhunskog pijanizma, publika će doživjeti i jedinstven ugođaj Eufrazijeve bazilike, UNESCO-vog spomenika svjetske kulturne baštine. Recital je namijenjen građanima Poreča i gostima.

Koncert organizira Umjetnička organizacija IM Infinite Music uz podršku Valamar Riviere d.d., Turističke zajednice grada Poreča, Yamaha Music Europe te Ministarstva kulture i medija RH.

„Izvođačke, pedagoške i organizacijske vještine koje smo usavršavali tijekom godina, spojene s inozemnim iskustvima, izgradile su potrebu za stvaranjem platforme kojom bismo u Istru doveli vrhunske umjetnike i pretvorili ju u glazbenokulturno središte. Tako je 2023. godine nastala umjetnička organizacija IM Infinite Music koja je osmislila festival Piano poolA. U osluškivanju pulsa regije u kojoj djelujemo, do nas je dospjelo nekoliko zanimljivih promišljanja o glazbi i kulturi u trenutku u kojem živimo i stvaramo. Shvatili smo da odabirom ovakvog koncepta tematskog – pijanističkog festivala, uz visoku kvalitetu njegovih izvođača, dajemo novu snagu ponudi koncerata klasične glazbe. Uz već spomenuto iskustvo i odgovornost prema struci zajamčen je kvalitetan odabir umjetnika, koji kao izbornici festivala zastupamo.“ – istaknuli su pokretači festivala, programski ravnatelj Vesna Ivanović Ocwirk i umjetnički ravnatelj Marijan Đuzel.

„Neizmjerno smo zahvalni našim podupirateljima Valamar Rivieri d.d., Turističkoj zajednici grada Poreča i Ministarstvu kulture RH što su prepoznali važnost našeg programa. Osobito smo sretni što je Yamaha Music Europe za koncert Olivera Kerna osigurala najnoviji model koncertnog klavira CFX koji se na ovaj način promovira na europskim pozornicama, te nam je kao organizatorima čast što je i Poreč jedan od gradova na karti europskog pijanizma.“

„Turistička zajednica grada Poreča podržala je organizaciju koncerta pijanističkog virtuoza Olivera Kerna, svjesna potrebe uvrštavanja visokih umjetničkih događaja u turističku ponudu Poreča i Istre. Eufrazijeva bazilika svojom jedinstvenom arhitekturom i bogatom poviješću savršena je pozornica koja pruža posjetiteljima uzvišeno iskustvo.“ – istaknuo je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

Oliver Kern jedan je od pomno izabranih izvođača prvog izdanja festivala Piano poolA. Uz njega u festivalskom programu nalaze se Aleksandar Madžar, Filippo Gamba i Jan Niković. Njemački je pijanist čiji je talent prepoznat već u ranoj mladosti. Njegova postignuća uključuju osvajanje nagrada ARD i Beethoven, dokazujući njegovo majstorstvo izvođenja Beethovenova i Brahmsova repertoara. Kernovi su nastupi krasili prestižne dvorane diljem svijeta te je surađivao s renomiranim orkestrima i dirigentima. Radi kao profesor klavira na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Frankfurtu, gdje ambiciozni glazbenici imaju prilike od njega usvajati tehničku virtuoznost i osebujno umijeće interpretacije.

Koncerti festivala Piano poolA prilika su publici da zavoli klasičnu glazbu uz živu izvedbu uglednih pijanista.

Ulaznice za ovaj nastup možete nabaviti on-line na poveznici ulaznice.hr/r/Piano_poolA po cijeni od 14 eura ili na dan koncerta na ulazu u Eufrazijevu baziliku od 19 sati po istoj cijeni. (iPress)