Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom nagrada u ponedjeljak navečer obilježen je Dan grada Umaga čiji je gradonačelnik Vili Bassanese poručio da su im u fokusu čovjek i njegove potrebe.

"Takvim se postignutim standardima ponosimo, naročito kada su u pitanju naša djeca, mlade obitelji ili pak stupovi naše zajednice, naši umirovljenici", kazao je Bassanese.

Podsjetio je da je na današnji dan, prije 79 godina, Umag dobio bitku nad nacifašizmom zahvaljujući hrabrim ljudima koji su tada žrtvovali svoje živote za budućnost i slobodu, a tu su istu slobodu branitelji kasnije obranili u Domovinskom ratu.

"Imali smo viziju, imamo vidljive i mjerljive rezultate i znamo kako dovršiti naše strateške projekte koji će do 2030. u cijelosti promijeniti grad, grad po mjeri čovjeka", istaknuo je gradonačelnik.

Ustvrdivši kako se danas slavi dan grada, grada složene i zahtjevne povijesti, ali prosperitetne budućnosti i očaravajuće ljepote, Bassanese je naglasio da punih 15 godina grade i promišljaju novi Umag, grad koji stvara nove standarde i kvalitetu života, te daje nadu i sigurnost.

Ovogodišnji dobitnici nagrada grada Umaga su udruga Olimpik koja primjenjuje integrirani sportski program u umaškim vrtićima, te vlasnik obrta za morski ribolov Darko Krota, te član talijanske zajednice "Fulvio Tomizza" iz Umaga i inicijator mnogih projekata i programa Dario Korenika.

Nagrada za životno djelo pripala je dramskom i opernom redatelju, dramskom piscu i utemeljitelju i ravnatelju kazališta i festivala Damiru Zlataru Freyu koji, kako se navodi u obrazloženju "svojim osebujnim i teško usporedivim djelom pripada podjednako svojoj domovini Hrvatskoj i Sloveniji, u kojoj se umjetnički formirao i ostavio dubok trag".

Posebne nagrade gradonačelnika Umaga pripale su ribaru Danilu Latinu za razvoj i promociju grada Umaga te Marku Purišiću, odnosno Baby Lasagni koji će nakon pobjede na Dori, braniti boje Hrvatske na Euroviziji. 

Dan Grada Umaga, 6. svibnja, ove je godine tradicionalno obilježen uz brojne evente. Tako su tijekom cijeloga dana Umažanke i Umažani proslavili ovaj poseban dan u zajedništvu i pozitivnom duhu.

Jutarnji program započeo je polaganjem vijenca na grobu umaškog antifašiste i intelektualca Ante Babića, u Lovrečici, povodom godišnjice njegove smrti. Na grobu Ante Babića koji je život izgubio 7. svibnja 1944. godine u sukobu s njemačkom vojskom, a čije ime nosi umaško Pučko otvoreno učilište, polaganjem cvijeća odali su mu počast gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te ravnateljica POU „Ante Babić“ Umag Tatjana Vujić. Nakon Lovrečice, vijenci su položeni na umaškom groblju povodom 79. obljetnice oslobođenja i pobjede nad fašizmom, a potom i kod spomen obilježja svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Prisutni su, osim delegacije Grada Umaga predvođene gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, bili i vijećnici, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, udruga antifašističkih boraca, umaških zajednica Talijana te ostali građani.

Na Trgu 1. svibnja u 11:00 sati građani su uživali u koncertu domaće glazbene grupe „Pop Gunz“, da bi u popodnevnim satima slijedila tradicionalna Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga na kojoj su prisustvovali brojni uvaženi gosti. Svečanost su već tradicionalno svojim prisustvom uveličali i predstavnici bratimljenih gradova Mussolente i Bratislava-Ružinov.

Program Svečane sjednice započeo je hrvatskom himnom te svečanom pjesmom Istarske županije u izvedbi zbora Korona, nakon čega je slijedio službeni dio ceremonije.

Prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Ivan Belušić: „Danas, kada slavimo naš grad, naše vrijednosti i zajedništvo, prigoda je da istaknem kako se osjećam iznimno ponosnim što živim u gradu koji je, već dugi niz godina, grad primjer na razini Istre, države, ali i šire. Grad Umag je hrabro prkosio trendovima i nastavio dugi niz projekata koji su promijenili vizure naše urbane sredine i podigli standard naših života - od trgova, tržnice, srednje škole, gospodarske zone, plinofikacije, zaštite okoliša kroz sanaciju odlagališta te izgradnju sustava pročišćavanja otpadnih voda, pa sve do obilaznica, područnih škola i vrtića, POS stanova i brojnih drugih projekata. Zajedničkim promišljanjem stvaramo budućnost za našu djecu i mlade, podižemo socijalni standard, potičemo gospodarski razvoj i komunalna ulaganja te dajemo bezuvjetnu potporu našim udrugama.“

Brojnoj se umaškoj publici obratio i župan Istarske županije Boris Miletić te pohvalio brojne realizirane projekte, kao i one u tijeku.

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je zahvalio svim sugrađankama i sugrađanima na doprinosu u stvaranju dodane vrijednosti grada te im ovom prilikom čestitao Dan Grada Umaga. Predstavio je brojne projekte koji su u proteklih petnaest godina ostvareni na području Umaga, kao i na one koji su u planu u narednom periodu.

„Dostupnost i kvaliteta obrazovanja, osiguravanje jednakih mogućnosti za sve, briga za ranjive, promicanje različitosti, uključivosti i dostojanstva svake osobe temeljna su načela koja, uz javnu odgovornost, označavaju autentičnu kvalitetu našeg rada, po čemu smo i prepoznati. Ta je autentičnost rezultat naše vizije, koja je nadahnuta tradicijom. Na taj način čuvamo vrijednosti koje smo naslijedili, kojima pripadamo i koje su dio nas, a poštivanjem naslijeđa čuvamo i stvaramo sigurnu budućnost za naše najmlađe“ naveo je gradonačelnik.

Nakon uvodnih govora, slijedila je službena dodjela priznanja i zahvalnica. Zahvaljujući iznimnom doprinosu razvoju grada, godišnje su nagrade Gradskog vijeća dodijeljene Sportsko rekreativnoj udruzi Olimpik, Darku Kroti, Dariju Koreniki, dok je nagradu za životno djelo dobio Damir Zlatar Frey. Zahvalnice Gradonačelnika dobili su Danilo Latin i Marko Purišić – Baby Lasagna. U Markovo je ime priznanje preuzeo njegov otac Dragan, a u ime svih nagrađenih publici se obratio Damir Zlatar Frey.

Svečanu je sjednicu svojom izvedbom obogatila naša mlada Umažanka Leni De Andrea Ladišić, balerina koja će svoju baletnu karijeru uskoro nastaviti u inozemstvu, dok je posljednja točka bila posvećena upravo našem Baby Lasagni koji će večeras nastupati na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga u Švedskoj. Tako su predškolske skupine umaških vrtića izvele veselu plesnu točku uz pjesmu „Rim Tim Tagi Dim“ te na najljepši i najpozitivniji način zaokružili ovaj svečani event.

Po završetku Svečane sjednice, slijedio je kulturno-zabavni program na Trgu 1. svibnja gdje je brojne sugrađane zabavljao bend „Groovers“, dok su za ukusnu gastro ponudu bili zaduženi članovi Udruženja obrtnika Bujštine, predvođeni našim vrsnim kuharom Emanuelom Melonom. Grad Umag i Udruženje obrtnika Bujštine tako su slanim i slatkim delicijama počastili sugrađane ne bi li na najljepši način zajedno proslavili Dan Grada Umaga.

Proslava mjeseca Grada Umaga nastavlja se gotovo svakim danom svibnja u okviru kulturno-zabavnog programa „Umag u maju“, uz brojne koncerte, plesne manifestacije, izložbe, simpozije, predavanja te mnoge druge manifestacije za sve ukuse i generacije. Stoga, pratite nastavak programa događanja „Umag u maju“ te uživajte u širokoj paleti evenata. (Hina/iPress)